GY.I.K.

Még középiskolába járok. Jelentkezhetek-e az EuroSkills válogató versenyre?
Mindenkit, aki a felső korhatáron belül van, szívesen látunk a versenyen. Ha most még nem sikerül a legjobbak közé kerülnöd, akkor ez egy jó felkészülés lehet a következő évek megmérettetésére. Ha a fiatalabb korcsoporthoz tartozol, akkor az EuroSkills válogató helyett érdemes megfontolnod a Skills Junior versenyen való indulást. 
Az EuroSkills válogató felhívásában azt olvastam, hogy az eredményes szerepléshez a Cisco, a Windows és a Linux közül csak két területen kell felkészültnek lennem. Mit jelent mindez?
A nemzetközi versenyen két fős csapat képviseli majd hazánkat. Ők ketten fognak osztozni a három szakmai terület feladatain. Olyan két versenyzőt keresünk, akik együtt hatékonyan és eredményesen tudnak majd dolgozni. Ehhez elég, ha fejenként két-két területen rendelkeznek profi tudással. A verseny zsűrijének lesz a feladata, hogy két olyan fiatalt válasszon ki, akik együtt mindhárom területtel elboldogulnak.
A versenyhez kidolgozott komplex értékelési rendszer fogja biztosítani, hogy mindenkinél a legjobb párosítás számítson. Tovább lehet jutni az első fordulóból akkor is, ha valaki pl. nagyon jól szerepel Cisco és Linux területen, de gyengébben Windows-ból.
Hálózatokat tanultunk már, de a Linux-szal és/vagy a Windows Serverrel még nem foglalkoztunk az iskolában. Ettől függetlenül érdemes indulnom az EuroSkills válogatón?
A Linux és a Windows rendszerek alapszintű kezelését már az első forduló előtt megtanulhatod, ehhez nagyon jó felkészülési lehetőséget kapsz a jelentkezés után. Ha 11-es vagy 12-es szakgimnazista vagy, akkor az EuroSkills válogató helyett érdemes megfontolnod a Skills Junior versenyen való indulást. 
Középiskolában eddig még csak a Cisco Hálózati Akadémia CCNA képzés első két szemeszterét végeztem el. Indulhatok-e az EuroSkills válogató versenyen?
A versenyfeladatok jelentős része olyan ismeretekre építkezik, ami a CCNA képzés első két szemeszterében található meg, így ezzel a háttérrel már érdemes lehet belevágni. Ha 11-es vagy 12-es szakgimnazista vagy, akkor a EuroSkills válogató helyett érdemes megfontolnod a Skills Junior versenyen való indulást. 
Nem vagyok Cisco Hálózati Akadémia hallgató. Indulhatok-e az EuroSkills válogató versenyen?
Ha a korhatárra vonatkozó feltételnek megfelelsz, akkor természetesen igen!
Érdekel a Skills Junior verseny, de szeretnék benevezni az EuroSkills 2018 válogatóra is. Lehetséges mindkét versenyen részt venni?
Csak az egyik versenyen tudsz részt venni, mert a két megmérettetés február 16-án, egyidőben zajlik. Ha megfelelsz a Skills Junior nevezési feltételeinek (11-es vagy 12-es szakgimnazista vagy), de a korábbi évek feladatai alapján úgy érzed, hogy az EuroSkills 2018 válogatón is eredményesen tudsz szerelni, akkor jelentkezz nyugodtan oda. Máskülönben azt javasoljuk, hogy gyűjts tapasztalatot a Skills Junior versenyen!
Informatikai szakgimnáziumban szakképzési évfolyamra (13. vagy 14. évfolyam) járok. Részt vehetek a Skills Junior versenyen?
Hivatalosan formában nem, de versenyen kívül indulhatsz. Mindez azt jelenti, hogy
  • a jelentkezésnél jelezned kell, hogy nem felelsz meg a nevezési feltételeknek;
  • minden felkészülési anyagot ugyanúgy megkapsz, mint a rendes résztvevők;
  • nem lehetsz a díjazottak között, de az eredményedről természetesen értesítünk.
Milyen felkészülési anyagot kapunk a Linux és a Windows Server témakörökhöz a Skills Junior versenyen?
Linux témakörben a Cisco Hálózati Akadémia keretében elérhető „NDG Linux Unhatched” online tananyaghoz kapsz hozzáférést. Ez egy nagyon jó, könnyen érthető anyag, ami az alapszintű Linux kezelési ismereteket segít elsajátítani. A tananyag része egy virtuális Linux munkaállomás is, ami lehetőséget ad a megszerzett ismeretek azonnali kipróbálására. A virtuális gép a tananyaggal együtt böngészőből elérhető, így a saját gépen semmilyen speciális szoftverre vagy más eszközre nincs szükség.
Windows Server témakörben egy célirányosan a versenyhez készült, bevezető szintű, magyar nyelvű, online előadást nézhetsz majd meg.
A versenyen a kérdések mindkét esetben kizarólag a kiadott anyagokra épülnek, azok áttanulmányozása után teljes mértékben megoldhatók lesznek.
Mit jelent mindkét verseny esetén a hálózati résznél említett szimulációs feladat?
Ezt a feladatrészt a Cisco Packet Tracer program segítségével kell megoldanod.
Hogyan juthatok hozzá a Packet Tracer programhoz?
  • Ha aktív hallgatója vagy a Cisco Hálózati Akadémiának (mert pl. a hálózati ismeretek I. tantárgyat a Cisco Hálózati Akadémia tananyag segítségével tanulod), akkor már rendelkezned kell belépési azonosítóval az akadémia központi rendszeréhez (www.netacad.com). Bejelentkezés után le tudod tölteni a Packet Tracer szoftvert.
  • Ha korábban még nem tanultál a Cisco Hálózati Akadémán, akkor a felkészüléshez kiadott Linux tananyag kapcsán kapsz majd belépési azonosítót, így a Packet Tracer programot te is le tudod majd tölteni.

 

 

Kapcsolat

HTTP Alapítvány
1123 Budapest
Csörsz utca 45.

E-mail: es2018@netskills.hu
Telefon: 1-225-4600

 

A WorldSkills és EuroSkills
versenyek hivatalos szakmai
szponzora a
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
megbízásából a

 

Copyright © 2017, HTTP Alapítvány